X. MİLLETLERARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ
12-13 KASIM 2024 – İstanbul
Format: Yüz yüze / Çevirimiçi
İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü 100. yılı dolayısıyla 12-13 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan X. Milletlerarası Türkoloji Kongresine tüm dünyada Türkiyat araştırmaları alanında çalışan değerli araştırmacıları davet etmektedir.
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul Dârülfünun hocalarından Prof. Dr. Mehmed Fuad Köprülü’ye “Artık Cumhuriyeti ve devletimizi ilmî temeller üzerinde yükseltmek zamanı geldi.” sözleriyle İstanbul Dârülfünuna bağlı bir Türkiyat Enstitüsü kurulması için talimat vermiştir. Akabinde T.C. Bakanlar Kurulunun 1111 sayılı kararıyla 12 Kasım 1924 tarihinde Türkiyat Enstitüsü kurulmuştur.
Kuruluş tâlimatnâmesine göre Türk kültürünün dil, edebiyat, tarih, folklor, sanat olmak üzere bütün kollarında araştırmalar yapan ilim adamları ve kuruluşlarla iş birliği yaparak kongre ve seminerler düzenlemek Enstitünün görevlerinden sayılmıştır. Bu bağlamda Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü yüz yıllık tarihi boyunca çok sayıda akademik faaliyete ev sahipliği yapmıştır.
Dönemin Enstitü müdürü Prof. Dr. Ahmet Caferoğlu’nun başkanlığında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla 1973 yılında I. Milletlerarası Türkoloji Kongresi tertip edilmiştir. 1978 yılından itibaren ise enstitü faaliyetlerine millî kongreler de eklenmiştir. Son olarak 2021 yılında Yunus Emre ve Türkçe yılına ithafen IX. Milletlerarası Türkoloji Kongresi düzenlenmiştir.
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünün kuruluşunun 100. yılını idrak ettiğimiz 2024 yılında, Enstitümüz ev sahipliğinde Türklük bilimine katkı çerçevesinde yüz yıllık geçmişimizi değerlendirmek ve Türkiyat araştırmalarının akademik-kurumsal geleceğine yönelik perspektifler sunmak amacıyla X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi düzenlenmesi planlanmaktadır.
Kongreye bireysel tebliğler yanında panel formatında katılmak da mümkündür. Panel başvuruları için sadece panel başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Tüm bildiri ve panel başvuruları çift taraflı kör hakem değerlendirmesine tabi tutulacaktır. Kongrenin formatı çevrimiçi ve yüz yüzedir. Kongre sonrasında bildiri tam metinlerinin editöryal ve uluslararası bir akademik yayına dönüştürülmesi planlanmaktadır.
*Kongre katılımcılarının konaklama ve ulaşım giderleri kendileri tarafından karşılanacaktır.
Türkiye ve dünyada Türklük araştırmalarının kurumsallaşması konusuna özel önem atfedilecek olup kongrede konu sınırlamasına gidilmeyecek; alanla ilgili farklı konularda tebliğler kabul edilecektir.
DÜZENLEME KURULU
Prof. Dr. Ayşe Zişan FURAT (Düzenleme Kurulu Başkanı, İstanbul Üniversitesi)
Doç. Dr. Emine TEMEL ALEMDAR (Kongre Koordinatörü, İstanbul Üniversitesi)
Prof. Dr. Jin NODA (Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi)
Prof. Dr. Juliboy ELTAZAROV (Semerkant Devlet Üniversitesi)
Prof. Dr. Kerima FİLAN (Saraybosna Üniversitesi)
Prof. Dr. Murat ELMALI (İstanbul Üniversitesi)
Prof. Dr. László MARÁCZ (Amsterdam Üniversitesi)
Prof. Dr. Raushangul AVAKOVA (El-Farabi Kazak Devlet Üniversitesi)
Doç. Dr. M. Sait TÜRKHAN (İstanbul Üniversitesi)
Doç. Dr. Mehmet Yalçın YILMAZ (İstanbul Üniversitesi)
Doç. Dr. Ömer KUL (İstanbul Üniversitesi)
SEKRETARYA
Arş. Gör. Dilara AYDIN (İstanbul Üniversitesi)
Arş. Gör. Emre KURBAN (İstanbul Üniversitesi)
Arş. Gör. Melike BİLGİN (İstanbul Üniversitesi)
Öğr. Gör. Murat ŞİMŞEK (İstanbul Üniversitesi)
Kongre Tarihi | 12-13 Kasım 2024 |
Tebliğ özetlerinin gönderimi için son tarih | 31 Temmuz 2024 |
Kabul edilen tebliğlerin ilanı | 10 Eylül 2024 |
Tebliğ metinlerinin gönderimi için son tarih | 31 Aralık 2024 |
Kongreye bireysel tebliğler yanında panel formatında katılmak da mümkündür.
Kongre dili Türkçedir. 300 kelimeyi geçmeyen bildiri özetlerinin bildiri katılım formu aracılığıyla 31 Temmuz 2024 tarihine kadar gönderilmesi gerekmektedir. Bildiri özetinde sunulacak tebliğin başlığı, amaç ve kapsamı ile kullanılan araştırma yöntemleri, kaynaklar ve ulaşılan sonuçlar belirtilmelidir. Konu dışında kalan veya konuyla doğrudan ilgili olmayan hususlar özete alınmamalıdır.
Bireysel başvurular için TIKLAYINIZ.
Panel başvuruları için TIKLAYINIZ.