İstiklâl Marşı ve Mehmed Âkif Ersoy (İstiklâl Marşı'nın Kabulünün 100. Yılı Vesilesiyle) Kitap Çalışması

T.C.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ
Araştırma- İnceleme Dizisi I

İSTİKLÂL MARŞI VE MEHMED ÂKİF ERSOY

(İSTİKLÂL MARŞI'NIN KABULÜNÜN 100. YILI VESİLESİYLE)


Türk milletinin tarihinden aldığı güçle içinde bulunduğu zorlu şartlardan kurtularak Millî Mücadele’den zaferle çıkacağının beyanı olan ve İstiklâl Şairimiz Mehmed Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklâl Marşımızın kabulünün 100. yılı kutlu olsun.

Kuruluşunun 100. yılına doğru şanla, şerefle her gün daha da güçlenerek ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti, bu günlere kadar kendisine değer katan hiçbir gelişmeyi unutmamıştır. Bu minvalde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Meclis Başkanı ve tüm siyasi partilerin ortak önergesiyle 2021 yılı “İstiklâl Marşı Yılı” olarak kabul edilmiştir.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü olarak İstiklâl Marşımızı, Mehmed Âkif Ersoy’u ve Millî Mücadeleyi konu alan, 2021 yılı içerisinde İstanbul Üniversitesi Yayınevi tarafından basılacak olan “İSTİKLAL MARŞI VE MEHMET ÂKİF ERSOY” başlıklı hakemli ve editörlü kitap çalışmasına makaleniz ile katkı sağlamanızdan mutluluk duyarız.

KONU BAŞLIKLARI

İstiklâl Marşı’nın Yazılışı ve Kabulü

İstiklâl Marşı’nın Anlam ve Önemi

İstiklâl Marşı Besteleri

İstiklâl Marşı ve Millî Kimlik

Cumhuriyetin 100. Yılında İstiklal Marşı

Dil, Edebiyat ve Üslup Açısından Mehmed Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı

Mehmed Âkif Ersoy; Hayatı, Edebî Kişiliği, Eserleri

Mehmed Âkif Ersoy’un Sanatı ve Fikir Dünyası

Mehmed Âkif Ersoy’un Eğitim Felsefesi

Millî Mücadele Dönemi

KONU ALANLARI

Türk Dili

Yeni Türk Edebiyatı

Eski Türk Edebiyatı

Yakınçağ Dönemi Osmanlı Tarihi

Cumhuriyet Dönemi Türk Tarihi

Türk Sanatı

Sosyoloji

Felsefe

Hukuk

Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi

İletişim, Basın-Yayın

ÖNEMLİ TARİHLER

Makale başlığı ve Türkçe özetinin son gönderilme tarihi    : 1 Mayıs 2021

Tam makale metninin son gönderilme tarihi                        : 1 Ağustos 2021

(Ön değerlendirme için 150-250 kelime arasında özet gönderilmesi gerekmektedir.)

YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI

1.    Kitapta yayımlanmak üzere gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

2.    Yazılar Microsoft Word (Microsoft Office 98 ve üzeri versiyonlar) formatında (.doc veya. docx dosya uzantılı olarak) yazılmış olmalıdır. Ayrıca yazılar, sayfa düzeni itibariyle aşağıdaki şartlara uygun olarak kaleme alınmış olmalıdır:

Kâğıt Boyutu: 16x24

Üst Kenar Boşluk: 2,5 cm

Alt Kenar Boşluk: 2,5 cm

Sağ Kenar Boşluk: 2 cm

Sol Kenar Boşluk: 2 cm

Yazı Tipi: Times New Roman

Yazı Tipi Stili: Normal

Metin Yazı Tipi Boyutu: 10 Punto

Metin Başlığının (İngilizce de dâhil) Yazı Tipi Boyutu: 11 Punto, koyu

Dipnot Yazı Tipi Boyutu: 8 Punto, sayfa altında

Öz ve Abstract: 9 Punto

Paragraf Aralığı: 0 nk

Satır Aralığı: Tek

Paragraflar 1 cm (4 karakter) içeriden başlatılmalıdır.

3.    Yazıyla birlikte yazarın (veya yazarların) adına, unvanına, çalıştığı kuruma, açık adresine, kolay ulaşım sağlanabilecek telefon numaralarına, elektronik posta adreslerine ve “https://orcid.org” adresinden alınacak ORCID koduna ilişkin bilgiler de editöre ulaştırılmalıdır.

4.    Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en az 150, en fazla 250 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Ayrıca makalenin sonuna en az 600, en fazla 800 kelimeden oluşan İngilizce geniş özet eklenmelidir. Her özetin altında en az 5 sözden oluşan anahtar kelimeler verilmelidir.

5.    Makalede, konunun işlenişine göre rakam sistemi (derecelerine göre) esas alınarak ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Bu başlıklardaki her bir kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır.

6.    Metin içinde vurgulanması gereken kısımlar, italik harflerle yazılmalıdır. Beş satırdan az alıntılar satır arasında ve çift tırnak içinde, beş satırdan uzun alıntılar ise satırın iki yanından 1 cm içeride, blok hâlinde, 1 satır aralığıyla ve 9 punto ile yazılmalıdır.

7.    İmla ve noktalama açısından makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında Türk Dil Kurumunun İmla Kılavuzu esas alınmalıdır.

8.    Makale içinde kullanılan fotoğraf, plân, harita vb. materyallerin “.jpg / .tiff” uzantılı kayıtları gönderilecek dokümanlara eklenmelidir. Bu tür belgelerin baskı tekniğine uygun çözünürlükte (en az 300 piksel) ve sayfa alanını aşmayacak büyüklükte olmasına dikkat etmeli, ayrıca birden fazla olması hâlinde numaralandırılmalı ve başlık eklenmelidir. (Resim 1, Harita 1, Tablo, Figür 1, vb. ).

9.    Kaynak ve dipnotlar "APA 6 Referans Sistemi" kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Makale başlığı ve özeti yollayan yazarlarımıza “Yazım Kuralları Rehberi” e-mektup yolu ile iletilecektir.

10.     Kurallar dâhilinde kitabımıza yayımlanmak üzere gönderilen çalışmaların her türlü sorumluluğu yazara/yazarlarına aittir.

11.     Makalelerde kullanılan kaynaklar, makale sonunda kaynakça olarak alfabetik sırada verilmiş olmalıdır.

HAKEM DEĞERLENDİRME SÜRECİ

1. Editörler tarafından ilk değerlendirilmesi yapılan makaleler, hakeme gönderilecek, hakemden gelen rapor doğrultusunda makalenin yayımlanmasına veya düzeltme istenmesine ya da yayımlanmamasına karar verilecek ve yazar durumdan en kısa zamanda haberdar edilecektir.

2. Her makale için hakem sayısı en az iki olup iki hakemin görüşlerinin farklı olması durumunda üçüncü bir hakemin görüşü alınacaktır.

3. Hakeme gönderilecek makalelerde de yazarın kimliğine ilişkin bilgilerin gizliliği sağlanır.

İLETİŞİM

Armağan kitabı ile ilgili özet/makale gönderilme ve hakem süreçleri turkiyatetkinlikleri@istanbul.edu.tr adresinden yürütülecektir.

ARAŞTIRMA-İNCELEME DİZİSİ YÖNETMENİ

Prof. Dr. Mustafa BALCI            (İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü)

EDİTÖRLER

Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin YILDIZLI    (İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü)

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ÜSTÜNER            (İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü)